Nieuws uit de Regio

Concertcyclus Deurne

In de Protestantse kerk aan de Helmondseweg geven Elianne Ardts en  Machiko Suto zondag 29 april een concert onder de titel ‘De cello in Italië’, van zijn geboorte tot zijn hoogtijdagen. Elianne speelt op cello en studeerde in 2015 af aan het Utrechts Conservatorium.

Elianne studeert nu barokcello aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze speelt graag orkest- en kamermuziek, zowel op het ‘oude’ als het ‘moderne’ instrument. De Japanse Machiko bespeelt met passie, virtuositeit en sensitiviteit het klavecimbel. Ze studeerde piano en klavecimbel in Japan, voordat ze in 2013 naar het Conservatorium van Amsterdam kwam om daar klavecimbel en klavichord te studeren. Machiko Suto is prijswinnares van verschillende concoursen. Op het programma van aanstaande zondag staan werken van Domenico Scarlatti, Francesco Geminiani, Giuseppe Maria Jacchini en anderen. De toegang van het concert is gratis. Wel wordt na afloop gecollecteerd om de Concertcyclus in stand te kunnen houden.

Lees meer

Vinutsu Nederlands kampioen

Bij wedstrijden van de United Dance Organisation is Vinutsu uit Deurne gisteren Nederlands kampioen “onder 18” geworden. Vinutsu is een onderdeel van Urban Park, en van Fitnessclub Deurne.

Vinutsu treedt komende vrijdag op tijdens Koningdag. Zij betreden dan het DMG podium op het Martinetplein. En ook Davy Denkers is daarbij aanwezig.

(Foto: Facebookpagina Urban Park)

Lees meer

Kauwen gered uit rookkanaal

Afgelopen vrijdagavond heeft de Deurnese brandweer twee kauwen bevrijd uit het rookkanaal in een woning aan de Zeilbergsestraat. De vogels waren vast komen zitten, mogelijk omdat zij door hun nest waren gezakt.

Als echte dierenliefhebbers en levensredders hebben deze helden de beestjes uit hun benarde positie bevrijd en weer losgelaten.

Lees meer

Vernieuwing openbare verlichting

De gemeente Deurne gaat na Neerkant verder met het vernieuwen van straatverlichting. Zowel binnen de bebouwde kom van Deurne, als in Vlierden, Liessel en Helenaveen (binnen én buiten de bebouwde kom) worden lantaarnpalen weggehaald.

Dit gebeurt echter pas nadat er fietspadverlichting is aangebracht. In alle gevallen is overleg gevoerd met dorp- en wijkraden, én is er onderzoek naar gedaan. Natriumhoudende verlichting wordt vervangen door LED. Naar verwachting worden de werkzaamheden in het najaar van 2018 opgeleverd.

Ernst Jansz vertelt en zingt in Wieger

Op donderdag 26 april wordt muzikant en schrijver Ernst Jansz in De Wieger geïnterviewd door de Deurnese journalist Ed van de Kerkhof en zal hij voorlezen uit De Neerkant en enkele liedjes ten gehore brengen van de gelijknamige cd.  Ernst Jansz beschrijft in zijn boek de komst naar Neerkant met de hippieband CCC Inc., het leven in de commune en de oprichting van Doe Maar.

De entreeprijs is € 10,00 en reserveren kan via de website van De Wieger. De avond begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur.

 

Lees meer

Peelland Interventie Team voorbeeld voor andere gemeenten

Het Peelland Interventie Team (PIT) zorgt voor integrale overheidshandhaving tussen zes gemeenten in de Peel, waaronder Deurne. In 2016 is deze bijzonder samenwerking tot stand gekomen.

Het PIT reageert op incidenten of informatie nauw samen met diverse andere overheids-, zorg- en welzijnsinstanties. Het doel van de samenwerking is gericht op het integraal uitoefenen van toezicht op en handhaving van wettelijke en lokale regelgeving. Ook het voorkomen en signaleren van strafbare feiten en het handhaven van de openbare orde behoort daartoe.

 Het PIT heeft in het afgelopen jaar op meerdere fronten zijn meerwaarde bewezen. Door integraal en grens-overstijgend samen te werken kan de georganiseerde overheid daadkrachtiger optreden. Dit is gebleken uit de evaluatierapport dat deze week is verschenen.

 

Lees meer

Voortschrijdend inzicht zorgt voor meer licht

Als het aan de politiek ligt, krijgt Neerkant toch meer licht dan eerst was berekend en voorzien. In het kader van veiligheid moet de openbare verlichting op een aantal plaatsen terugkomen.

Naar aanleiding van diverse protesten uit de Neerkantse gemeenschap heeft de verantwoordelijk wethouder nog eens naar het dossier gekeken en komt daarom tot ander inzicht. Een werkgroep van bewoners heeft het nieuwe verlichtingsplan opgesteld.

Lees meer

Mysterieuze verdwijning pauw Liessel

Vanuit dierenpark de Volksvriend in Liessel is dit weekend naar alle waarschijnlijkheid een pauw ontvreemd. Het betreft een pauwhaan met een staart van ongeveer anderhalve meter.

De voorzitter van De Volksvriend noemt de diefstal een grote domper en heeft aangifte gedaan.

Lees meer

Rietven nu ook officieel geopend

Ze wonen er al een jaar. Toch was het afgelopen zaterdag pas tijd voor de officiële opening van de ORO woonvoorziening aan Rietven 108-132 in de Deurnese wijk de Rijtse Vennen.

De 22 bewoners besloten er meteen een Open Dag aan te koppelen voor familie, vrienden, vrijwilligers, medewerkers en buurtbewoners. De deuren van de mooie appartementen stonden allemaal open.

Trots! Zonder uitzondering straalden de bewoners zaterdag onder een heerlijk lentezonnetje. Er waren hapjes en drankjes, een bewoner maakte met vrijwilligers muziek, er hingen ballonnen en zelfs de wethouder was op bezoek. “Geweldig om te zien hoe mooi en gelukkig jullie hier allemaal wonen”, vertelde ORO wijkmanager Ellen Aarnoutse, die nog even terugkeek op de geschiedenis van de nieuwbouw. “De huizen waar jullie eerst woonden voldeden niet meer. Hier liggen voor iedereen mooie, nieuwe kansen. Met je familie in de buurt, omdat je toe was aan een stukje meer zelfstandigheid of bijvoorbeeld omdat je hier dichter bij Het Rijtven, met alle voorzieningen, woont.”

De bewoners zelf lieten horen waarom ze zo blij zijn met hun nieuwe woonplek. Zo vertelde Tim dat hij voortaan lopend naar het therapiebad op Het Rijtven kan en is Brian binnen vijf minuten op zijn werk bij de paarden op Het Rijtven. Joke wordt gelukkig van het feit dat ze elk weekend zelf eitjes mag bakken voor alle bewoners en Ellen vindt het gezellig om samen met de anderen ’s morgens en ’s avonds te eten in een van de huiskamers. Netje verwoordde tot slot precies, en in mooi Brabants hoe iedereen zich voelt. “We hebben hier allemaal heel goed den aard. Dit is onze plek!”

(Foto: Hein Verbakel)

Lees meer

Gouden schoolkantineschaal voor IVO Deurne

Dinsdag 17 april 2018 staat landelijk in het teken van de Dag van de Gezonde Schoolkantines. Op deze dag komt schoolkantinebrigadier Linda Hoebink van het
Voedingscentrum naar Deurne en ontvangen alle vier de deelscholen van IVO-Deurne uit haar handen een gouden kantineschaal.

Het betreffen De Sprong, het Hub van Doornecollege, het Alfrinkcollege en het Peellandcollege. Een gouden kantineschaal verdienen scholen als hun kantine tenminste voor 80% gezond is. Aan deze eis wordt door alle deelscholen van IVO-Deurne ruimschoots voldaan. De kantine van De Sprong is zelfs 100% gezond. De kantines van het Hub van Doornecollege, Alfrinkcollege en Peellandcollege worden gerund door Markies, een externe cateraar. De kantine van De Sprong wordt gerund door leerlingen en enthousiaste vrijwilligers.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie:
www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Lees meer

Hub van Doornecollege aan de slag met ‘plastic soep’

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het vele gebruik van plastic (verpakkingsmaterialen).

Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep. Op het Hub van Doornecollege gaan de leerlingen van leerjaar 1 tijdens de lessen met dit onderwerp aan de slag. Tijdens de themaweek, die 16 april van start gaat, kunnen zij diverse workshops volgen over dit onderwerp. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste
zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Maar omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk. Helaas is niet iedereen zich hiervan bewust en daar wil het Hub van Doornecollege iets aan doen! Tijdens diverse lessen wordt aandacht besteed aan afvalverwerking, hoe om te gaan met vervuiling en de verschrikkelijke gevolgen voor de leefomgeving van diverse diersoorten. Tijdens de themaweek, die maandag 16 april van start is gegaan, zal de Plastic Soup Foundation (een organisatie die zich inzet om de plastic soup in onze zeeen en oceanen te verminderen) komen spreken. Middels aantrekkelijke workshops zullen zij de leerlingen van de eerste klas van het Hub van Doornecollege informeren over de plastic soup en welke bijdrage de school, als samenleving en als individu, kan geven om het plastic afval in onze natuur te verkleinen.

Lees meer